Zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering in 2024? Absoluut!
De verkoop van zonnepanelen is dit jaar flink gedaald, met maar liefst de helft minder installaties dan vorig jaar. Veel huiseigenaren twijfelen door de onzekerheid rondom de afschaffing van de salderingsregeling en de invoering van terugleverkosten. De vraag die vaak gesteld wordt: “Is het nog wel de moeite waard om in zonnepanelen te investeren?” Kort antwoord: Ja, absoluut!
De huidige situatie in de markt
Volgens brancheorganisatie Techniek Nederland is de vraag naar zonnepanelen sinds het najaar van 2023 flink afgenomen. Vorig jaar werden er nog 600.000 zonnepanelen geïnstalleerd, maar in de eerste acht maanden van dit jaar waren dat er slechts 225.000. Het totale aantal installaties voor 2024 zal naar verwachting rond de 300.000 uitkomen, een halvering ten opzichte van 2023.
Veel huiseigenaren twijfelen door de onzekerheid rond de afschaffing van de salderingsregeling. Maar experts, zoals Floor de Jong van Klimaatstichting HIER, geven aan dat zonnepanelen nog steeds een uitstekende investering zijn, zelfs zonder salderen.
Wat is de salderingsregeling?
De salderingsregeling houdt in dat je de stroom die je zonnepanelen opwekken en teruglevert aan het energienet, kunt wegstrepen tegen je eigen energieverbruik. Dit levert al jarenlang een flink financieel voordeel op voor mensen met zonnepanelen, omdat je zo minder betaalt voor de stroom die je van het net afneemt.
Waarom wordt de salderingsregeling afgeschaft?
Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd en in 2027 stopt deze volledig. De overheid wil hiermee mensen stimuleren om hun eigen opgewekte stroom direct te gebruiken, in plaats van terug te leveren aan het energienet. Dit heeft te maken met de druk op het energienet door het groeiend aantal zonnepaneeleigenaren. In plaats van salderen komen er terugleverkosten: een vergoeding voor de stroom die je teruggeeft aan het net. Hoewel deze vergoeding lager is dan de kosten voor stroom die je afneemt, blijft de investering in zonnepanelen nog steeds aantrekkelijk.
Het belang van direct verbruik en slimme opslag
Met het verdwijnen van de salderingsregeling wordt het belangrijker om de stroom die je opwekt direct zelf te verbruiken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld overdag je wasmachine of vaatwasser te laten draaien, als de zon schijnt en je panelen energie opwekken. Maar je kunt ook verder gaan door energie slim op te slaan voor later gebruik, en dat kan met een thuisbatterij of warmtebatterij.
Thuisbatterijen: de sleutel tot onafhankelijkheid
Een thuisbatterij biedt de mogelijkheid om de opgewekte stroom op te slaan en op een later moment te gebruiken, bijvoorbeeld in de avond wanneer de zon niet meer schijnt. Zo benut je je eigen energie optimaal en ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. De technologie wordt steeds beter en betaalbaarder, waardoor een thuisbatterij een slimme aanvulling is voor wie echt het maximale uit zijn zonnepanelen wil halen.
Warmtebatterij: warm water wanneer jij het wilt
Naast het opslaan van elektriciteit is het ook mogelijk om warmte op te slaan met een warmtebatterij. Dit systeem slaat overtollige energie op in de vorm van warmte, die je later kunt gebruiken voor bijvoorbeeld warm water of verwarming. Op deze manier gebruik je je eigen opgewekte energie efficiënt, zelfs wanneer de zon niet schijnt.
Zonnepanelen blijven een slimme keuze
Ondanks de veranderingen blijven zonnepanelen een goede investering voor de lange termijn. Met stijgende energieprijzen en de drang naar een duurzame woning is het juist nu het moment om te investeren in zonne-energie. Door je opbrengst direct te verbruiken en slim op te slaan met een thuisbatterij of warmtebatterij, haal je nog steeds het maximale uit je installatie. Je bespaart niet alleen op je energierekening, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst.
Wil je weten wat zonnepanelen en slimme opslag voor jou kunnen betekenen?
Bij Advies in Duurzaamheid helpen we je graag verder. We bekijken samen hoe je optimaal gebruik kunt maken van zonnepanelen, thuisbatterijen en warmtebatterijen in jouw specifieke situatie. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op, we staan voor je klaar. Ons advies is start gratis met de huisscan, vanuit daar helpen we je graag verder.